Tips voor een goed CV

Om kans te maken op een baan, moet u eerst worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een goed verzorgd cv is de eerste stap. Een cv is een beknopt overzicht van uw opleiding(en), werkervaring en interesses. Veel cv’s lijken al snel op elkaar, maar als uw cv er piekfijn uitziet, valt hij net wat meer op dan andere cv’s. Hierdoor is de kans groter dat uw cv gekozen wordt door de lezer en uitgebreid wordt bekeken. Onderstaande tips kunt u gebruiken om van uw cv een goed cv te maken.

Opbouw van een cv

De informatie op uw cv wordt snel gescand door de lezer. De meest gebruikelijke volgorde van een cv is als volgt:

  • Persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer(s), e-mailadres, burgerlijke staat en geboortedatum en -plaats.
  • Kort, persoonlijk profiel: verkoop uzelf in een paar zinnen. Schrijf op wat u te bieden heeft en benoem uw sterke eigenschappen. Houd het kort en dynamisch.
  • Opleiding(en): maak een opsomming van uw opleidingen en vermeld of u een diploma heeft behaald, exacte cijfers doen er niet toe. Zet de meest recente opleiding bovenaan en noem eventuele stageplaatsen.
  • Werkervaring: vermeld hier uw opgedane werkervaring en begin met uw meest recente baan. Vermeld ook steeds de begin- en einddatum, zodat de ervaringsduur zichtbaar is. Beschrijf welke werkzaamheden u heeft uitgevoerd en som eventueel de belangrijkste taken op. Vermeld hier ook of eventuele referenties beschikbaar zijn. Heeft u tijdsgaten tussen verschillende banen? Leg dan uit waarom en beschrijf wat u in de tussentijd heeft gedaan.
  • Nevenactiviteiten: hier kunt u beschrijven met wat voor activiteiten u zich nog meer bezighoudt, waar uw interesses liggen en eventueel welke talen u beheerst.

Opmaak van een cv

Ruim 80 procent van alle cv’s is wit met een standaard opmaak en lettertype. Besteed naast de opbouw van uw cv aandacht aan de opmaak. U kunt uw cv persoonlijk maken door te variëren met het design. Hierdoor krijgt uw cv karakter en springt hij eruit. Plaats bijvoorbeeld rechtsboven aan uw cv een pasfoto om alvast een eerste indruk te geven. Op deze manier zorgt u ook voor herkenning wanneer u uitgenodigd wordt voor een gesprek. Daarnaast kunt u gebruikmaken van kleur, bijvoorbeeld op de achtergrond of om onderscheid tussen de verschillende onderdelen te benadrukken. U kunt ook variëren met verschillende lettertypes en -groottes.

Inhoud van een cv

Nu u alle informatie heeft beschreven in uw cv en er een mooie opmaak aan heeft gegeven, is het belangrijk om nog even een laatste check te doen. Zorg voor een duidelijk overzicht en maak uw cv niet langer dan twee A4’tjes. Controleer of er niet te veel informatie in staat die niet relevant is voor de vacature waar u op solliciteert. Vermeld ook geen onwaarheden in uw cv. Zorg er daarnaast voor dat uw cv goed leesbaar is, let op het taalgebruik en controleer of er geen taal- en spelfouten in staan. Laat uw cv eventueel door iemand anders checken.

Extra tip

Tot slot willen wij u graag nog een extra tip meegeven. Lezers zullen, nadat ze uw cv hebben bekeken, misschien wel een poging doen om u op te zoeken op het internet. Zo kunnen ze alvast meer over u te weten komen voordat ze u uitnodigen voor een gesprek. Let dus goed op de privacy-instellingen van uw social media-accounts en zorg voor bijvoorbeeld een nette profielfoto.

Voorbeeld CV

Een Voorbeeld CV